top of page

Παρακολούθηση και αξιολόγηση της βόσκησης των ζώων

Ένας από τους βασικούς στόχους του έργου ”MeatQuality” είναι η ανάδειξη της σημασίας της ιχνηλασιμότητας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του ελληνικού κρέατος. Για το λόγο αυτό, καθώς το έργο διανύει την τελική φάση υλοποίησης των δράσεών του, έχουν τοποθετηθεί σε φυλές προβάτων μικτών αποδόσεων και κρεοπαραγωγής (Καλαρρύτικο, Κατσικά, Πελαγονίας, Charolais), ειδικά κολάρα παρακολούθησης της κίνησης ζώων σε πραγματικό χρόνο, σε περιοχές της Κρύας Βρύσης Πέλλας, Ιωαννίνων και Μετσόβου.  


Με αυτόν τον τρόπο, συλλέγονται δεδομένα των περιοχών και διαδρομών βόσκησης των προβάτων, τα οποία αξιολογούνται σε συνδυασμό με τη βοσκήσιμη ύλη και την τοπική χλωρίδα, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες στον κτηνοτρόφο για τις διατροφικές προτιμήσεις των ζώων. Ως εκ τούτου, ο κτηνοτρόφος μπορεί να καθοδηγήσει τη βόσκηση του πληθυσμού του σε περιοχές όπου η τοπική φυτική ποικιλότητα επιτρέπει τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων του κρέατος.






Commentaires


bottom of page