top of page
meat quality logo
meat quality

Το Έργο

Η Ε.Ο. (Επιχειρησιακή Ομάδα του έργου) έχει ως στόχο την πιλοτική δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας και ανάδειξης του ελληνικού κρέατος με σκοπό την προώθησή του τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διεθνή αγορά.

Μέσω της πιλοτικής εφαρμογής αναμένεται η:

One

Βελτίωση της διαχείρισης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των συμμετεχόντων φορέων.

Two

Δημιουργία ταυτότητας του κρέατος από δυο φυλές προβάτων που εκτρέφονται στην Ελλάδα

 

  • την ελληνική φυλή Πελαγονίας

  • την εισαγόμενη φυλή Charollais, συνδυάζοντας τη δυναμική του γενετικού υπόβαθρου των ζώων και την ψηφιοποίηση ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής, ξεκινώντας από την εκτροφή και καταλήγοντας στο τελικό προϊόν.

Three

Αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών του κρέατος, λόγω της ενσωμάτωσης στο τελικό προϊόν της πληροφορίας και της προσβασιμότητάς της (τρόπου παραγωγής, διακίνησης, διατροφικής αξίας και ποιοτικά χαρακτηριστικά) από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (παραγωγούς, διακινητές, καταναλωτές).

Η πλήρης ιχνηλασιμότητα και ταυτότητα του παραγόμενου και διακινούμενου κρέατος αναμένεται να αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να διασφαλίσει τους διακινητές και να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, που μέρος της θα μετακυληθεί στους κτηνοτρόφους, που πληρούν τα κριτήρια παραγωγής και ποιότητας. Επιπλέον, αναμένεται η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων φορέων κυρίως σε δίκτυα πωλήσεων διαφοροποιημένων και υψηλής ποιότητας διατροφικών προϊόντων. Επιμέρους αποτελέσματα αποτελούν:

  • η γενετική ταυτότητα των υπό μελέτη φυλών

  • η δυνατότητα δημιουργίας υπηρεσίας ιχνηλασιμότητας κρέατος από την ΕΔΟΚ

meat-from-beaker-top-view photo

Παραδοτέα Έργου

ΕΕ1

Εφαρμογή ορθών πρακτικών  σε εκμεταλλεύσεις ζώων κρεοπαραγωγής

ΕΕ2

Γενετικός χαρακτηρισμός  πληθυσμών μικρών μηρυκαστικών

ΕΕ3

Διατροφική αξία κρεατοσκευασμάτων και οργανοληπτική αξιολόγηση προϊόντων

ΕΕ4

Ψηφιοποίηση της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας (Blockchain)

ΕΕ5

Δράσεις διάχυσης και ανάδειξης Αξίας και αναγνωρισιμότητας του ελληνικού κρέατος (marketing, branding)

bottom of page