top of page
reparto-di-una-macelleria-cui-vengono-tagliati-i-pezzi-di-carne-per-poi-essere-messi-dentr

Σχετικά

Η Ελληνική παραγωγή κρέατος ως ποσότητα και κόστος παραγωγής δεν μπορεί να ανταγωνιστεί χώρες υψηλής κτηνοτροφικής εκβιομηχάνισης και εντατικής κτηνοτροφικής παραγωγής. Είναι επιτακτική η στροφή σε παραγωγές με διαφοροποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας με αυξημένη προστιθέμενη αξία και διακριτή ταυτότητα για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής κτηνοτροφίας. 

Παρά του ότι στην Ελλάδα εκτρέφεται μεγάλος αριθμός μικρών μηρυκαστικών γαλακτοπαραγωγής, το ελληνικό κρέας από μικρά μηρυκαστικά δεν είναι γνωστό στη διεθνή αγορά. Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κρέας, κυρίως αυτό που βασίζεται σε τοπικές φυλές ή/και ειδικές εκτροφές, έχει κινήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς με καλές προοπτικές ζήτησης.

Σημαντικό στοιχείο για την αύξηση των εξαγωγών είναι η πλήρης ιχνηλασιμότητα του προϊόντος και η πιστοποίηση της ποιότητας και της διαφορετικότητας της Ελληνικής παραγωγής. Η μεγάλη πρόκληση που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο, είναι η αντιστροφή της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού κρέατος, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκτροφής, διαχείρισης, ιχνηλασιμότητας και πρόσδοσης ταυτότητας με στόχο την αύξηση της εμπορικής αξίας και προώθησής του στη διεθνή αγορά. Σημαντικό ρόλο θα έχει η χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η γονιδιωματική, ΙοΤ (Internet of Things) και blockchain στην αλυσίδα αξίας. Η Ε.Ο. (Επιχειρησιακή Ομάδα του έργου) φιλοδοξεί όχι μόνο στην αύξηση της ποιότητας προϊόντων κρέατος και της κερδοφορίας των παραγωγών της Ε.Ο. αλλά και στην προώθηση συνολικά της Ε.Ο. ως ολοκληρωμένος φορέας τεχνογνωσίας, προσφέροντας υπηρεσίες/τεχνογνωσία σε άλλους εκτροφείς - διακινητές κρέατος του εσωτερικού ή εξωτερικού.

Στόχοι του Έργου

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πιλοτικού ολοκληρωμένου συστήματος πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας παραγωγής και διαχείρισης προϊόντων κρέατος που θα περιλαμβάνει:

meat quality

Tην εκτροφή προβάτων με εξειδικευμένα σιτηρέσια από την Ένωση Κιβωτός και την ΕΔΟΚ, σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ. Τα σιτηρέσια που θα καταρτιστούν θα παρέχουν την απαραίτητη ποσότητα ενέργειας και πρωτεΐνης στον οργανισμό, που απαιτούνται για τον μεταβολισμό της τροφής στο πεπτικό σύστημα των ζώων και την προαγωγή αύξησης εναπόθεσης σωματικού βάρους και ποιότητας σφάγιου.

Χρήση καινοτόμων μεθόδων ιχνηλασιμότητας, βασισμένες στη γενετική ταυτοποίηση και ψηφιοποίηση της παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας (Blockchain), με τεχνολογικό πάροχο το ΕΚΕΤΑ. Τα γονιδιωματικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις πληροφορίες, που θα αποκτηθούν κατά την παραγωγική διαδικασία και την εφοδιαστική αλυσίδα, θα αποθηκευτούν κρυπτογραφημένα, εξασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα της πληροφορίας μεταξύ των παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών.

meat quality
meat quality

Αποτίμηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρέατος και τη δημιουργία συνταγών, υπό την αιγίδα των αρχιμαγείρων της Brigade Team σε κρέατα που παράγουν οι κτηνοτρόφοι της Κιβωτός.

Χρήση ολοκληρωμένου συστήματος marketing και προώθησης των προϊόντων της Ε.Ο. στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό, με συντονιστή την ΕΔΟΚ.

meat quality
meat quality

Την προώθηση συνολικά της Ε.Ο. ως ένας ολοκληρωμένος φορέας τεχνογνωσίας, προσφέροντας υπηρεσίες και τεχνογνωσία σε άλλους παραγωγούς, μέσω της διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου από το ΕΑΔ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο της ΕΣΚ και δράσεων διάχυσης (έντυπο υλικό, ημερίδες, ιστοσελίδα) και δικτύωσης με άλλες επιχειρησιακές ομάδες και φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας κρέατος (παραγωγούς, βιομηχανίες τροφίμων, chef κ.α.), με συντονιστή το ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΚΚΑΛΗ.

Τα καινοτομικά στοιχεία του έργου σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο είναι τα εξής:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί ψηφιοποίηση όλης της αλυσίδας αξίας του κρέατος από την παραγωγή - εκτροφή του ζώου μέχρι τον καταναλωτή, με εφαρμογή της τεχνολογίας του Blockchain.

meat quality
meat quality dna

Μεγάλη καινοτομία στον ερευνητικό χώρο στην Ελλάδα θα αποτελέσει η συνδυαστική εφαρμογή γονιδιωματικών δεδομένων (γενετικός χαρακτηρισμός φυλών, εφαρμόζοντας ομικές τεχνολογίες) με ποιοτικά χαρακτηριστικά κρέατος (εφαρμογή βιοχημικών και μεταβολομικών τεχνολογιών). Ταυτόχρονα η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων καθώς και των δεδομένων όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας σε σύστημα blockchain, από τη μια θα συμβάλει στη δημιουργία της ταυτότητας των προϊόντων και από την άλλη θα είναι άμεσα προσβάσιμη και διαθέσιμη όλη η πληροφορία τόσο σε εμπόρους όσο και στους καταναλωτές, ενισχύοντας την αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης προς το παραγόμενο προϊόν.

bottom of page